tiistai 15. toukokuuta 2012

Äidin "pieni" puoltoistavee

Oli kasvaa hujauttanut puolessa vuodessa melkein 10 senttiä. Mittaa nyt 88cm ja painoa 13,2 kiloa (nollakäyrällä pituuteen nähden). Päänympärys oli ikäiselleen keskivertoa eli 47,9cm. 
Älä muru kasva isoksi ihan vielä - äiti ei ole ihan vielä valmis.
Mitäs tämä meidän pitkä neitokaisemme sitten osaa? Tehdäänkö pieni lista ihan itsellekin muistiin? Joo-o!
Osaa kävellä ja juosta, molempia on tehnyt siitä asti kun uskalsi päästää tuesta irti eli reilut puoli vuotta jo (ja äiti juoksee perässä - välillä isikin). Kiipeilee sujuvasti ylöspäin, alastulossa on välillä toivomisen varaa (välillä jäädään jopa jumiin sinne yläpäähän kun huomataan ettei uskalletakaan enää alas). Pukemisessa avittaa kovasti hihojen ja lahkeiden kanssa muttei ala pukeutumaan omatoimisesti. Omatoimisesti onnistutaan saamaan vain pipo päähän, kenkiä treenataan nyt kovasti (yleensä äidin kengillä, ne kun sujahtavat jalkaan paljon helpommin kuin ne omat).
Keksi pari viikkoa sitten että kirjojen lukeminen on kivaa - ennätyksemme on nyt neljä kuvakirjaa peräkkäin (tämä siis lapsen kanssa jota ei muutama viikko sitten kiinnostanut kirjat ollenkaan, eikä istunut paikoillaan kuin sekunnin kerrallaan). Yleensä kirjoista etsitään sitä ehdotonta lemppariasiaa joka on "kisssa". Muita tähän asti aktiivisessa käytössä olleita sanoja ovat äiti, isi, kakka, täällä, mitä, näköjään, eiiii, kuaak kuaak (mitä ankka sanoo), kankka (ankka), ttä (vettä)... Kuinkas näitä ei nyt muistakaan kun yrittää kirjata ylös, no, ainahan tänne voi lisätä jos muita tulee mieleen.
Leikkii sujuvasti vähän kaikella, suosikkeja ovat pikkulegot, joilla ei yleensä saa leikkiä. Kerran seurasin vierestä että mitä pikkulegoilla tehdään, tyttö istui hiljaa ja lajitteli niitä kasoihin, oikealle renkaat, keskelle kaikki keltaiset ja vasemmalle muut (aina ei äitinä tiedä olisiko huolissaan vai iloinen ;)). Tärkeäksi ovat tulleet myös kummityttöni vanhat nukenvaunut ja nuket, joululahjaksi saatu potkuauto ja oma unipehmolelulammas. Mutta leikkii tyttö sujuvasti vielä autoilla ja lentokoneillakin. 

Syöminen sujuu jo taaperoenergialla ja käytössä ovat haarukka, lusikka ja omat sormet. Pääasia on että ruoka maistuu, sen keittiön ehtii sitten siivota myöhemmin (kuuraan sitten kunnolla kun lapsi oppii pitämään ne ruuat lautasella, olisiko joskus kymmenen vuoden päästä hyvä?). Toistaiseksi uppoaa melkein mikä tahansa lämmin ruoka, kylmien asioiden kanssa on vielä opettelemista (turha tarjota jäätelöä tai jääkaappikylmää kurkkua esim.). Mukista juominen on juuri tulossa hallintaan, pitkään sitä onkin treenattu! Keittiönpöydän ääressä voi tehdä muutakin kivaa:
Tämä soittaminen on nyt ihan kuuminta hottia! Ja kylläpä vain pitäisi tämänkin olla video niin kuulisitte kuinka hienosti hän soittaa ja kuuntelee mitä soittaa! Meillä näköjään hypättiin sen helistinvaiheen jälkeen suoraan koskettimiin, onneksi sentään paidassa on vielä helistimiä ;).

Mitäpäs muuta? Omaa tahtoa osataan jo ilmaista - etenkin väsyneenä, ihana esiuhmaikä! Pottailua harjoittelemme muutaman sekunnin päivässä (voisiko joku kertoa kuinka sen lapsen saa istumaan siinä potalla paria sekuntia pidempään? Sen pottailusta kertovan kirjankin lapsi on jemmannut niin etten ole nähnyt sitä moneen viikkoon). No, hiljaa hyvä tulee? Tämä tyttö on kyllä muutenkin sellainen että näyttäisi oppivan juttuja kerrasta eli tuumailee ne ensin päässään ennen kuin näyttää että kyllä minä jo tämän osaan - ei auta hoputtaa!

Maailman ihanin pakkaus, äidin pieni - nyt ja aina!

Ja olishan tähän voinut mainita että suussa on 16 hammasta ja että kengän koko kasvoi hujauksessa ja on nyt 23,24 tai 25, riippuu vähän merkistä ja mitoituksesta, virallisesti kai 23 vielä. 

9 kommenttia:

 1. No on kyllä reippaan kokoinen tyttö :) Ja melkoisen spurtin kyllä ottanut puoleen vuoteen :O Mitä sä sille olet syöttänyt - samaa troppia voisin meidän kitukasvuisille tarjota :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Olisko se päätös kun päätin että 1-vuoden jälkeen lapsi saa vaan kotiruokaa? Ja ilmeisesti saatan olla liian hyvä kokki (kuten miehenikin). Ei se kyllä ruokakaan taida ihan kaikkea pituuskasvua selittää... Hmm... Lapsethan kasvavat nukkuessaan - oliskohan tuo nyt sitten kuitenkin liian hyvä nukkumaan? Pitäiskö mun alkaa väkisin kiskomaan se aamuseitsemältä sängystä vaikka se on aamu-uninen?

   Poista
 2. Pitkä tyttö! Olipas hauska lueskella 1,5vee touhuista, Veikko tulee kesäkuussa sen 1,5vee. neuvola on tän kuun lopussa. Kovin tutun kuuloista tuo kiipeily ontuvalla alastulolla ja ankat! Ne on kova juttu: kaak kaak! Vesi on meillä että. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on saatu veteen sitten yksi kirjain enemmän jo :D. Meillähän ollaan virallisesti jo reilut pari viikkoa yli sen 1,5 vuoden, mutta neuvolaan päästiin vasta nyt.

   Enpä ollut muuten huomannutkaan miten samanikäisiä ovat Veikon kanssa, jotenkin ajattelin että täytyyhän sen olla vanhempi kun kohta jo tulee isoveljeksikin :D.

   Poista
  2. Jaa niin ja hyvin on tyttö kasvanut juu, väitän edelleen että enoonsa tullut :D.

   Poista
  3. No niinpä: Veikko tuntuu niin tosi isolta pojalta jo (vaikka ei ihan hirveesti juttele, toisin kuin veljensä puhui 1,5v jo 5 sanan lauseita!!! Veikko on taas motorisesti veljeään edellä paljonkin), toisaalta tyyppi on oikeesti vasta 1,5v. Tosi jännä ikä: vauva ja taapero.
   Tosi saman oloinen kuin teidän tyttö, kuvauksesta päätellen. :)

   Poista
 3. Onpas teillä kasvettu hienosti :) Teillä ollaan jo isompia kun meillä :) Toi on äryttävää kun kengät on kaikki niin erikokoisia! Ymmärrän vielä että erimallisia, mutta sisäpohjassa on välillä huikeita eroja! Millin jalka on 12.5cm ja kenkiä on käytössä koosta (19!)-23 ja kaikki lähes samalla sisämitalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, 5kuukautta vanhempi serkkutyttö on nyt vankasti ohitettu eli jatkossa ne pieneksi jääneet vaatteet kulkenevat toiseen suuntaan :D. Niin ja teidän Millihän tosiaan on suunnilleen vuoden vanhempi :D. Niin ne vaan on tytöt eri kokoisia :D.

   En oikeasti ymmärrä miten tuo kenkien kokojen merkkaaminen on valmistajille niin vaikeaa. Luulisi olevan helppo tehdä oikean kokoisia kenkiä kun ne viralliset pituusmitat on olemassa, mutta ei, eivät vaan osaa :D.

   Meidän tytöllä on jalka nyt jo noin 14cm. Kasvoi äskettäin viikossa sentin eli hypättiin tosiaan yhden koon yli kokonaan :O.

   Poista
 4. Kaikki mulle hokee, et meillä poika on kasvanut huimasti! Oon ollu erimieltä ja eilen se tuli todistettua. Joskus aiemmin keväällä vedin seinään viivan kun mittasin pojan. Eilen laitoin seisoon siihen viivan kohdalle nii korkeintaa millin pidempi jos sitäkään :D Eli noin 85cm on edelleen pituus :D Ehkä sit muuttunut eri malliseksi. Tuntuu et yläosa on rotevoitunut ja kasvot ei oo enää sellaset babyfacet :) No, käytetää sit varmaa samoja vaatteita vielä seuraavakin vuos. Taloudellista jos menee samat kuteet 9kk-3v :D

  VastaaPoista